ICT processen zichtbaar maken
Jaren geleden volgde ik veel verschillende trainingen. Ook Agile trainingen, zoals LEAN en op dit moment ben ik aan het leren over Kanban en Scrum. Bij al die Agile manieren maak je werkprocessen zichtbaar, zodat het transparant blijft, waardoor je, binnen een tijdsframe, zorgt dat je projecten wendbaar blijven en je steeds kan voldoen aan de (telkens veranderende) wensen van de klant. Tijdens mijn PABO, op verschillende scholen en via mijn kindercoachopleiding herkende ik veel van die ICT gerelateerde zaken terug en zo heb ik die modellen en werkbare tools aangepast op de coaching.
PlaDoeMeeBes
Eén van die tools is de PlaDoeMeeBes. Veel mensen zullen het herkennen als PDCA (plan, do, check, act) en vergelijkbare modellen, maar veel kinderen spreken nog geen Engels. Toch wilde ik iets hebben voor de mensen die heel transparant, aan de muur, hun coachafspraken en acties willen volgen. Gewoon met de Post-it geeltjes (zoals ook bij LEAN en SCRUM heel gebruikelijk is) met daarop jouw actiepunten of leerdoelen, die je kan verplaatsen op het PlaDoeMeeBes-bord.
In het volgende figuur zie je de stappen terug. Die stappen zijn:
- Plan: Je maakt samen een afspraak of een plan en schrijft dit op een geeltje. Zet daarbij je naam op het geeltje en het punt, doel, actie waar je aan gaat werken. Het kan nuttig zijn in deze stap ook al te bepalen met elkaar wanneer een punt oké is. Word je bijvoorbeeld nog wel boos (is een normale emotie), maar blijven de spullen om je heen heel, terwijl je boos bent, kan dat een prima doel zijn. Een plan moet daarom altijd realistisch en haalbaar zijn (zie ook SMART(I) doelen, overal te vinden op internet)
- Doen: Ga het doen. Je kan van te voren afspreken hoe lang je doorgaat. Bijvoorbeeld als je het drie keer hebt gedaan, of als er een tijdsperiode voorbij is.
- Meet: Ga samen het gesprek aan over je acties/doelen/punten. Bespreek wat er nog niet gelukt is, en vooral wat er wel gelukt is. Moeten de stappen misschien groter? Of juist kleiner? Er gaat altijd iets wel goed. Richt ja daarop en kijk hoe je dat vaker op die manier kan gaan doen.
- Bespreek: Bespreek met elkaar of dit punt van het bord af kan, of dat er nog een keer aan wordt gewerkt, en hoe dan?
En zo ga je steeds een stapje verder.
Belangrijk bij dit instrument is dat je jezelf altijd ‘moet’ realiseren dat dit alleen maar een middel is. Werken aan coachpunten is nooit competitie. Het bord is alleen een middel om zichtbaar te maken aan elkaar waar je mee bezig bent en ook als een soort herinnering. Soms is alleen naar het bord wijzen of kijken al voldoende om er weer aan te denken. Zodra je wijst en de ander wordt juist boos (wat natuurlijk ook kan) dan zal je daarover het gesprek aan ‘moeten’ gaan en misschien iets heel anders gebruiken.
PlaDoeMeeBes Bord
Het volgende bord kan je bijvoorbeeld op een whiteboard maken, of uitprinten op A3 en ophangen. Op die manier kan je er makkelijk Post-it’s op plakken en is het direct zichtbaar waar jullie aan werken:
Houd het klein
Mijn tip is: Houd het klein! Een tip waar ik zelf nog vaak iets aan heb. 🙂 Er is niets mis met ‘groot’ denken! Maar als je iets groots in één keer wilt halen (bijvoorbeeld: Volgende week wil ik Chinees kunnen spreken) dan komt er stress, want de meeste mensen kunnen dat niet in een week, dus waarom jij wel? Dat verandert meestal in weerstand, want het lukt toch niet, en uiteindelijk wordt het doel niet gehaald. Verdeel je het in kleinere stappen, bijvoorbeeld met de taartpunten (volgt later in een blog. De mensen die ik heb gecoacht kennen ‘m wel. 😉 Bij het Chinese voorbeeld zou je kleinere doel kunnen zijn om hoofdstuk 1 in een leerboek een week later klaar te hebben), dan wordt het doel haalbaar en krijg je ook meer plezier in het werken naar ‘groen’. Het kan dus best zijn dat je samen in een sessie wel 6 of meer punten hebt bedacht. Vergeet ze niet natuurlijk! Maar besluit samen welke 1 of maximaal 2 punten/acties/doelen je gaat doen. Je kan tijdens het doen altijd samen nog bepalen dat er meer of misschien juist minder bij kan. Het enige wat je hierin ‘moet’ is samen werken naar ‘groen’. Hoe, dat is aan jullie. Je mag de stappen dus ook naar eigen inzicht veranderen als dat voor jullie beter werkt.
Hopelijk heb je er iets aan! Kan je er iets mee! Werkt het voor jullie! Ik zou zeggen: probeer het eens uit als er geen bezwaren zijn.
Je kan hieronder de posters ook als pdf downloaden: