Straffen en belonen
In mijn coachgesprekken leg ik vaak uit dat straffen en belonen wel werkt, maar alleen op de korte termijn en als je er eenmaal mee begint zal je moeten ‘handhaven’ om het gewenste gedrag, wat je wilt bereiken, telkens weer te bestraffen of te belonen. Het zijn zogenaamde extrinsieke motivatoren. Ze motiveren een mens wel, maar alleen maar van buitenaf. Veel mensen geloven nog steeds dat dit de enige manier is om op te voeden. Programma’s als ‘The Nanny’ zijn gebaseerd op die theorie. Gelukkig weet ik inmiddels uit de praktijk, door ervaring, dat het anders kan. Dat intrinsieke motivatie echt bestaat, maar dat het onmogelijk is dat met dwang op te leggen.
Neurologische niveaus
De bioloog Gregory Bateson heeft neurologische niveaus bedacht die ik in de volgende posters heb uitgewerkt om te visualiseren hoe en waar je kan veranderen om die verandering ook vanuit jezelf te laten komen (intrinsieke motivatie). Dat heeft vooral met bewustwording te maken. Zodra je snapt dat je bijvoorbeeld gelooft dat die hele onzinnige coaching toch niet helpt, zal het ook niet helpen. Als je constant het gevoel hebt dat jij het niet waard bent als mens, dan kan je nog zoveel leuke gedrags-trucjes aanleren en laten zien aan de rest van de wereld, maar jij blijft erin geloven dat je het niet waard bent en zal ook overal bewijs zien en vinden wat jouw idee telkens weer bevestigt.
Posters op de grond
Ik leg deze posters tijdens een sessie altijd op de grond, zodat je letterlijk op jouw (neurologische) niveau kan gaan staan met je hele lichaam:
↓
↓
↓
↓
↓
Zelf geloof ik niet in dit soort ‘vastigheden’. Dit soort modellen die ‘waar’ zouden moeten zijn. Ik kan er genoeg op ‘schieten’ om het model lekker uit z’n voegen te trekken. Want zo zit ik in elkaar. Zodra het hokjes worden, geloof ik het niet, want mensen horen vanuit mijn ogen niet thuis in hokjes. Dat is mijn overtuiging en mijn doel is om een menswaardige wereld te willen hebben, waarin iedereen respectvol met zichzelf en elkaar om wil gaan. Ik word boos als andere mensen vinden dat ze meer of minder waard zijn dan anderen. Ik wil iedereen helpen om dat in te zien, en besef me tegelijkertijd dat alle mensen om mij heen anders zijn dan ik ben..
Wat ik probeer te vertellen is dat ik wel waarheden zie in dit model. Ik denk zeker dat gedragstherapie (wat meestal getraind wordt via straffen en/of belonen) of jou verplichten om in een andere omgeving te moeten zijn, weinig verandert in je eigen gedachtes over jouw zingeving, of wie jij bent, of waar jij heilig in gelooft. Mijn doel in deze blog of tijdens een coachsessie is niet om jou op 1 of ander niveau te ‘veranderen’, maar wel om je bewust te maken dat we meer zijn dan wat we kunnen zien en horen. En juist die niet zichtbare kanten van een mens geven hem/haar denk ik de wil om wel of misschien juist niet door te willen gaan.
Coaching
Elke coaching is anders. Ik probeer te luisteren en te kijken naar wat de behoefte is en samen met jou te kijken welke kleine stapjes je kan uitproberen om te zien of het werkt. Natuurlijk zal dat af en toe omgeving en gedrag zijn waar je aan kan werken met elkaar. Maar je zal ook ‘moeten’ (leren?) vertrouwen dat de wil er is bij elkaar om naar een situatie te werken waarin elkaars behoeftes op elkaar zijn afgestemd en (weer) in balans zijn.
Dit model kan daarbij helpen.
En zoals altijd: Helpt het je niet? Gooi het dan lekker weg! 🙂
De pdf versie kan je hier downloaden: https://www.kindercoacharthur.nl/downloads/Neurologische-niveaus.pdf
De foto’s zijn royalty free gedownload via https://www.pexels.com. Dank aan alle fotografen voor de mooie, en vrij te gebruiken foto’s!